‘Hoe authentieker, hoe universeler het verhaal’
Een bevlogen theatermaker met een grote neus voor talent. Dat is Laurens ten Den (59), die overigens ook zelf graag op toneel staat. Hij gelooft in de kracht van Twents theater. “Het is zoals de betere gedichten van Willem Wilmink. Hij dichtte in zijn eigen straatje, maar iedereen herkent het.”
Wat is de kracht van Twentse verhalen?
“Verhalen vertellen gaat altijd over wie we zijn en waar we naartoe gaan. Wie je bent, heeft met je verleden te maken. Dat geeft je een bodem naar de toekomst. Het is het tegenovergestelde van vastgrijpen in tradities. Als je bang bent voor verandering, ga je vasthouden aan Zwarte Piet. De functie van theater is verhalen vertellen die herkenning en erkenning geven. Daaruit ontstaat een vertrouwen dat maakt dat je open staat voor de wereld. En het biedt hoop. Hoop op dat er altijd zoiets is als vriendschap, bijvoorbeeld.”
Is Twents theater een exportproduct?
“We maken streektheater met een grote waarde. Het belang is niet alleen voor de regio, we halen het hele land naar ons toe. Ik vind dat we niet bang moeten zijn om nationaal te gaan, zelfs internationaal. Theater gebed in Twente is voor een breed publiek. Het is zoals de betere gedichten van Willem Wilmink. Hij dichtte letterlijk in zijn eigen straatje, maar iedereen herkent het. Hoe authentieker je bent als maker, hoe universeler.”
Jullie zijn wel een beetje een witte mensenclub...
“Hiermee begint het pas. De structuur is vloeibaar, we werken steeds meer met nieuwe makers, vaak nog jong. Karine Roldaan is een bevlogen maker die het woord ‘noaberschap’ zou kunnen hebben uitgevonden en Anne de Blok is nog geen dertig en heeft al een aantal grootschalige producties op haar naam staan. De talenten uit Wilminks Kweek hebben heel diverse achtergronden. Ook zij krijgen een podium om te maken. Zo krijgen we er makers bij.
Hoe werkt dat dan?
“Door in te zetten op eigen bodem krijg je de verhalen van de immigranten er vanzelf bij. De Drenten en de Groningers kwamen eerst naar Twente, daarna de Spanjaarden, de Italianen en later de Turken en Marokkanen. De Spaghettioorlog in Oldenzaal; ook dat is óns verhaal. Maar om nou Jeffrey Spalburg te vragen omdat hij Surinaamse roots heeft... Het kleurt hem, maar Jeffrey is gewoon een jongen uit Hengelo die heel erg goed is.”
Als je bang bent voor verandering, ga je vasthouden aan Zwarte Piet.
Laurens ten Den